Sarrasin
Sarrasin (Fagopyrum Mill.)
Rodzaj roślin z rodziny rdestowatych. Występuje w klimacie umiarkowanym. Pochodzi ze wschodniej i środkowej Azji. Gatunkiem typowym jest Fagopyrum esculentum Moench. Roślina uprawna - na świecie najwięcej gryki uprawia się w krajach byłego ZSRR ( w szczególności byłe republiki środkowoazjatyckie), Chiny, Stany Zjednoczone i Kanada, gdzie jest głównie traktowana jako roślina pastewna.
Moutarde
Biała (Sinapis alba)
Roślina uprawiana w wielu krajach. Rodzimy obszar jej występowania to Europa Południowa (Grecja, Włochy, Portugalia i Hiszpania), Afryka Północna, Azja Zachodnia i Pakistan. Z nasion wytwarza się olejek gorczyczny (Oleum Erucae). Charakteryzuje się on ostrym, piekącym smakiem i zapachem, który pobudza wydzielanie soku żołądkowego i poprawia trawienie.
Czarna (Brassica nigra)
Roślina przyprawowa, wykorzystywana również w lecznictwie. Rośnie dziko w Afryce Północnej, na znacznej części Azji (Azja Zachodnia, Armenia, Kazachstan, Indie, Nepal, Pakistan, Chiny) i w całej niemal Europie. Rozprzestrzenia się też gdzieniegdzie poza tymi obszarami i jest uprawiana niemal w całej Europie, Azji, Ameryce i Afryce.
Żółta (sarepska)
W stanie naturalnym występuje w Azji (Syberia, Chiny), w Europie Wschodniej i w Ameryce Północnej. Zawiera taniny, uniemożliwiające rozmnażanie się i hamujące rozwój roztoczy oraz bakterii Gram(-) i Gram(+).
Lin
Lin
Nasiona lnu zawierają związki śluzowe, białkowe oraz bardzo dużo oleju tłustego. Zawierają również kwasy organiczne - m.in. askorbinowy, enzymy, sole mineralne - magnez, cynk, żelazo. Olej lniany bogaty jest w glicerydy kwasów nienasyconych (m.in. linolenowego i linolowego), trochę mniej glicerydów kwasów nasyconych oraz fitosterole i witaminę E. W lecznictwie zastosowanie mają całe nasiona lnu, olej z nich wytłaczany oraz wytłoki, czyli mączka lniana. Siemię lniane ma działanie powlekające, osłaniające, zmiękczające i przeczyszczające. Polecane jest zwłaszcza w chorobie wrzodowej. Zawarte w nasionach lnu śluzy powlekają błony śluzowe przełyku, żołądka i dwunastnicy, chroniąc je przed kwasem solnym i zmniejszając odczyny zapalne.
Lentille
Lentille
Ma wiele wartości odżywczych, a co za tym idzie - właściwości zdrowotnych. Soczewica przede wszystkim zawiera dużo białka, które może być alternatywą dla białka pochodzenia zwierzęcego. Jest także bardzo bogatym źródłem ważnego dla serca potasu i potrzebnego w ciąży kwasu foliowego.
Épeautre
Épeautre
Jest jedną z najstarszych odmian pszenicy. W dzisiejszych czasach uprawiany głównie w gospodarstwach ekologicznych w stosunkowo niewielkiej ilości. Niegdyś, w XIX wieku, orkisz był bardziej popularny niż pszenica zwyczajna. Aktualnie wielkość upraw tego zapomnianego gatunku pszenicy stale rośnie, przyczyniając się do jego popularyzacji. W większości sklepów i piekarni dostępne są wypieki z mąki orkiszowej. Znajdziemy tam bułki, chleby, płatki, mąki, makarony, suchary oraz inne artykuły spożywcze.
Colza
Colza
Jest jedną z najważniejszych roślin uprawnych w Polsce. Powierzchnia jego uprawy systematycznie rośnie, osiągając w ostatnich latach około 800 tys. ha (rzepak ozimy oraz jary). Jest to najważniejsza roślina oleista w naszej strefie klimatycznej. Olej tłoczony z nasion rzepaku służy głównie do produkcji olejów jadalnych, margaryn oraz wykorzystywany jest jako surowiec do produkcji biopaliw. Makuch rzepakowy lub śruta poekstrakcyjna pozostające po wytłoczeniu nasion wykorzystywane są z powodzeniem do produkcji pasz.